Ετικέτες

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Κεραυνοί για ελληνικές τράπεζες και καταθέσεις από Moody's: Υποβάθμισε το «μέλλον των ελληνικών τραπεζικών καταθέσεων»


 

Κεραυνοί για ελληνικές τράπεζες και

καταθέσεις από Moody's: Υποβάθμισε το «μέλλον των ελληνικών τραπεζικών καταθέσεων»

 
ΝΑ ΘΥΜΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΟΤΙ Ο ΟΙΚΟΣ Moody's ΚΑΙ 2 ΑΚΟΜΑ ΤΟ 2009 ΚΑΙ 2010 ΥΠΟΒΆΘΜΙΣΑΝ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΑΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΥΠΟ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.

Βαρύ κτύπημα στην ελληνική οικονομία που αγγίζει τον «σκληρό πυρήνα» της: Τις τράπεζες και τις καταθέσεις των πολιτών. Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε σε «σταθερό» από «θετικό» την αξιολόγηση των καταθέσεων πέντε ελληνικών τραπεζών, της Alpha Bank, της Attica Bank, της Εθνικής Τράπεζας, της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.
Τι σημαίνει αυτό; Προβλέπουν ότι οι καταθέσεις θα μειωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Ισως και όχι μόνο: Οι φόβοι από την επερχόμενη οικονομική καταστροφή και η βιαστική προσφυγή στις κάλπες (αν πραγματοποιηθεί) που σκέφτεται η κυβέρνηση, συνοδεύεται με δυστοπικά σενάρια για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Ταυτόχρονα, η Moody’s αναμένει ότι η απότομη πτώση της εγχώριας ζήτησης θα επηρεάσει τους τομείς των μεταφορών και της εφοδιαστικής, του εμπορίου και της μεταποίησης, το οποίο θα επηρεάσει την οικονομική κάλυψη των δανειοληπτών τους.
Ως αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής επιβράδυνσης, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών θα παραμείνει αδύναμη, με τα NPE να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, περίπου το 40% των ακαθάριστων δανείων που αναφέρθηκαν στο τέλος του 2019.
Η Moody’s αναμένει ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα επιδεινωθούν, με απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, όπου το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 5% και να ανακάμψει κατά 4% το 2021 σε ένα απίστευτα θετικό σενάριο. Διότι αυτό το -5, +4, οδηγεί σε ένα -1,5% το 2021, που κανείς δεν το βλέπει.
Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε επίσης όλες τις εκκρεμείς αξιολογήσεις και των πέντε ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι η υποβάθμιση στις προοπτικές αντανακλά τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην οικονομία και στα σχέδια των τραπεζών να βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και την κερδοφορία τους.
Ο βασικός μοχλός της απόφασης της Moody’s είναι η εκτίμησή της για καθυστέρηση στην εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων των τραπεζών για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κερδοφορίας τους το 2020-21, λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που προκαλείται από τον κορωνοϊό όχι μόνο θα επιβαρύνει τα ήδη αδύναμα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, αλλά θα αποτελέσει επίσης μια σημαντική πρόκληση στην ικανότητά τους να μειώσουν τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).
Τα μέτρα στήριξης πολιτικής και η ρυθμιστική χαλάρωση θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των δανείων τους.
Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι τα κεφάλαια των τραπεζών θα επιδεινωθούν με ήπιο τρόπο, αλλά θα παραμείνουν πάνω από τις χαλαρές κανονιστικές απαιτήσεις.
Το ξέσπασμα του κορωναϊού οδήγησε σε εκτεταμένο lockdown με στόχο τη διακοπή της εξάπλωση του ιού, το οποίο έπληξε μεγάλα τμήματα της οικονομίας, κάτι που είναι συζητούμενο αν έπρεπε να επιβληθεί.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πλήξουν ιδιαίτερα τον τουριστικό τομέα, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας.
Την ίδια στιγμή έκθεση Ευρωπαίων αξιωματούχων που στάλθηκε στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. 
Τα υπομνήματα και η ανάλυση της έκθεσης παρέχουν μια από τις πρώτες ολοκληρωμένες, και πανευρωπαϊκές αξιολογήσεις για τις τράπεζες στην Ευρώπη, την ώρα που χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία εξετάζουν τι θα μπορούσε να γίνει για να στηριχθούν οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως αναφέρει το Reuters.
ΘΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ 600 ΔΙΣ ΩΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ; (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τέλος οι καλλιέργειες από τους αγρότες με απόφαση του Eurogroup

Με απόφαση  Eurogrop  και με πρωταγωνιστές από την Ελληνική πλευρά τον σημερινό πρόεδρο της ΤτΕ και τότε υπουργό οικονομικών και τον σ...